infolinia Infolinia: (22) 360 37 77 
bok@burdamedia.pl
Mój koszyk
Domowa kuchnia włoska - RZYM. Warsztaty kulinarne 17.05.2019
Aktualna cena: 250,00 zł

Domowa kuchnia włoska (RZYM)

17.05.2019 (18:00-22:00)

17 maja zabierzemy Was w kulinarną podróż do Rzymu. Naszym przewodnikiem po smakach Wiecznego Miasta będzie autorka bloga podróżniczo-kulinarnego Kalejdoskop Renaty. 
Kuchnia rzymska lubuje się w prostocie i tradycyjnych smakach. Jest smaczna i sycąca. 

Menu zaplanowane na to pyszne rzymskie spotkanie przedstawia się następująco:

1. Crostino Romano (Crostini alle alici), czyli grillowany chlebek z anchois i serem mozzarella

2. Spaghetti  alla Carbonara, makaron z sosem jajecznym, czarnym pieprzem, guanciale i żółtym serem

3. Saltimbocca alla Romana, czyli cielęcina z szynką parmeńską i szałwią

4. Maritozzi con la panna, czyli rzymskie drożdżówki z bitą śmietaną.

 

PO ZAKUPIE POBIERZ BILET NA WARSZTATY I DAJ SIĘ ZAINSPIROWAĆ!
Opis

Domowa kuchnia włoska (RZYM)

17.05.2019 (18:00-22:00)

17 maja zabierzemy Was w kulinarną podróż do Rzymu. Naszym przewodnikiem po smakach Wiecznego Miasta będzie autorka bloga podróżniczo-kulinarnego Kalejdoskop Renaty.
Kuchnia rzymska lubuje się w prostocie i tradycyjnych smakach. Jest smaczna i sycąca. Królują w niej cebula, czosnek, seler naciowy, laur i mięta, rośliny strączkowe (fasola, soczewica i ciecierzyca) i guanciale (podgardle wieprzowe), pieprz, ostra papryczka, ser owczy i wino. Najbardziej znane rzymskie dania to: Spaghetti alla Carbonara (prawdziwa Carbonara to tylko trzy podstawowe składniki: jajko, guanciale i ser Pecorino, spaghetti i świeżo zmielony czarny pieprz) oraz Bucatini all'Amatriciana (sos wykonany jest ze świeżych pomidorów, guanciale, szczypta chili i ser Pecorino). Bardzo popularne są też gęste zupy z makaronem, warzywami, fasolą i grochem oraz gnocchi alla Romana. Kuchnia rzymska obfituje również w smakowite antipasti (przystawki) m.in. w postaci warzyw w zalewach, takich jak: karczochy, bakłażany, cukinie, serwowane z mozzarellą lub grzanka z chleba z oliwą, czosnkiem i pomidorem (bruschetta). Z drugich dań wyróżnia się saltimbocca alla Romana – cielęcina z szynką parmeńską i szałwią smażoną na maśle, które przygotujemy podczas warsztatów. Z warzyw najczęściej serwowane są brokuły, cykoria, karczochy, groszek i pieczone ziemniaki.

 

Menu zaplanowane na to pyszne rzymskie spotkanie przedstawia się następująco:

1. Crostino Romano (Crostini alle alici), czyli grillowany chlebek z anchois i serem mozzarella

2. Spaghetti  alla Carbonara, makaron z sosem jajecznym, czarnym pieprzem, guanciale i żółtym serem

3. Saltimbocca alla Romana, czyli cielęcina z szynką parmeńską i szałwią

4. Maritozzi con la panna, czyli rzymskie drożdżówki z bitą śmietaną.

 

Degustacja przyrządzonych potraw odbędzie się w formie kameralnej kolacji przy wspólnym stole z lampką wina. Gwarantujemy fantastyczne w smaku i doskonałe w swojej prostocie (łatwe do odtworzenia) dania, dużo dobrej zabawy i energii, których nie powstydziliby się sami Włosi. Atmosferę dopełnią świece i włoska muzyka w tle. To będzie prawdziwa i wyjątkowa uczta we włoskim stylu! Nie może Was zabraknąć!

Uczestnicy otrzymają skrypt z przepisami oraz pamiątkowe zdjęcia (w wersji elektronicznej).

O PROWADZĄCEJ:
Życie Renaty to podróż – mieszka we Włoszech od ponad 22 lat i zawsze starała się je poznać „od kuchni”. Mówi: „Dla mnie gotowanie jest życiową pasją. To nie jest zawód, ale radość, jaką czerpię zarówno z gotowania, jak i z biesiadowania. To radość, jaką przynosi mi podzielenie się tą umiejętnością z innymi, bo przecież najlepiej jest gotować dla kogoś. Wierzę, że wspólny posiłek zbliża. Przeprowadziłam się do wprost idealnego kraju, aby pielęgnować moją pasję. Uważam, że nie ma lepszego miejsca na doskonalenie umiejętności kulinarnych niż Włochy”.
Uwielbia spotykać się z ludźmi, rozmawiać o podróżach oraz gotować dla swoich bliskich i znajomych. Prowadzi bloga kulinarno-podróżniczego (www.kalejdoskoprenaty.com). To blog o pasji do podróży, jedzenia oraz życia we Włoszech.

CZAS TRWANIA WARSZTATÓW: ok. 4 godz.

Opinie
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Domowa kuchnia włoska - RZYM. Warsztaty kulinarne 17.05.2019