infolinia Infolinia: (22) 360 37 77 
bok@burdamedia.pl
Mój koszyk
Domowa kuchnia włoska - TOSKANIA. Warsztaty kulinarne 16.05.2019
Aktualna cena: 250,00 zł

Toskania  to kolejny region Włoch, który poznamy od kuchni dzięki autorce bloga podróżniczo-kulinarnego Kalejdoskop Renaty.

Kuchnia Toskanii, z ponad 20 kuchni regionalnych Włoch, jest jedną z najbardziej aromatycznych i pysznych kuchni. Łączy w sobie genialną prostotę, świeżość i jakość składników, których bogactwo zawdzięcza urodzajnej ziemi i sprzyjającemu klimatowi.

Menu zaplanowane na to pyszne toskańskie spotkanie przedstawia się następująco:

1. Crostino Toscano, czyli grillowany chlebek z farszem z drobiowych wątróbek, anchois i kaparów

2. Testaroli, czyli najstarszy włoski makron z pesto i pomidorkami

3. Ribollita, czyli toskańska zupa z fasoli z czerstwym chlebkiem

4. Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli "biszkopty z Prato"), czyli włoskie ciasteczka z Toskanii.

PO ZAKUPIE POBIERZ BILET NA WARSZTATY I DAJ SIĘ ZAINSPIROWAĆ!
Opis

Domowa kuchnia włoska (TOSKANIA)

16.05.2019 (18:00-22:00)

Toskania  to kolejny region Włoch, który poznamy od kuchni dzięki autorce bloga podróżniczo-kulinarnego Kalejdoskop Renaty.

Kuchnia Toskanii, z ponad 20 kuchni regionalnych Włoch, jest jedną z najbardziej aromatycznych i pysznych kuchni. Łączy w sobie genialną prostotę, świeżość i jakość składników, których bogactwo zawdzięcza urodzajnej ziemi i sprzyjającemu klimatowi. Jeśli chodzi o kuchnię toskańską, nie sposób nie wspomnieć o serach i kiełbasach, takich jak Pecorino, czy Finocchiona oraz wędlinach Cinta Senese, wytwarzanych z mięsa czarnej świni hodowanej na wzgórzach Sieneńskich. Mięso w Toskanii jest przygotowane na wiele różnych sposobów, należy do rzeczy, które każdy, kto jedzie do Toskanii, musi spróbować. Przede wszystkim legendarny florencki stek, zrobiony z mięsa rasy Chianina, typowego dla Val di Chiana.

Klimat regionu sprzyja uprawie wielu gatunków warzyw. Warzywem typowym dla kuchni regionu jest fasola, pomidory i cavolo nero. Bardzo popularne są zupy, na przykład pappa al pomodoro czy ribollita. Wiele z tych potraw jest słynnych na całym świecie.

Postawą kuchni są oliwa z rozgrzanych słońcem dojrzewających oliwek, tradycyjny chleb produkowany bez soli z różnymi dodatkami oraz doskonałe wino. Spotkacie je w tej, czy innej formie w wielu daniach. Wyraziste smaki toskańskich dań dopełniają świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek, szałwia, mięta, estragon.

Menu zaplanowane na to pyszne toskańskie spotkanie przedstawia się następująco:

1. Crostino Toscano, czyli grillowany chlebek z farszem z drobiowych wątróbek, anchois i kaparów

2. Testaroli, czyli najstarszy włoski makron z pesto i pomidorkami

3. Ribollita, czyli toskańska zupa z fasoli z czerstwym chlebkiem

4. Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli "biszkopty z Prato"), czyli włoskie ciasteczka z Toskanii.

Degustacja przyrządzonych potraw odbędzie się w formie kameralnej kolacji przy wspólnym stole z lampką wina. Gwarantujemy fantastyczne w smaku i doskonałe w swojej prostocie (łatwe do odtworzenia) dania, dużo dobrej zabawy i energii, których nie powstydziliby się sami Włosi. Atmosferę dopełnią świece i włoska muzyka w tle. To będzie prawdziwa i wyjątkowa uczta we włoskim stylu! Nie może Was zabraknąć!

Uczestnicy otrzymają skrypt z przepisami oraz pamiątkowe zdjęcia (w wersji elektronicznej).

O PROWADZĄCEJ:
Życie Renaty to podróż – mieszka we Włoszech od ponad 22 lat i zawsze starała się je poznać „od kuchni”. Mówi: „Dla mnie gotowanie jest życiową pasją. To nie jest zawód, ale radość, jaką czerpię zarówno z gotowania, jak i z biesiadowania. To radość, jaką przynosi mi podzielenie się tą umiejętnością z innymi, bo przecież najlepiej jest gotować dla kogoś. Wierzę, że wspólny posiłek zbliża. Przeprowadziłam się do wprost idealnego kraju, aby pielęgnować moją pasję. Uważam, że nie ma lepszego miejsca na doskonalenie umiejętności kulinarnych niż Włochy”.
Uwielbia spotykać się z ludźmi, rozmawiać o podróżach oraz gotować dla swoich bliskich i znajomych. Prowadzi bloga kulinarno-podróżniczego (www.kalejdoskoprenaty.com). To blog o pasji do podróży, jedzenia oraz życia we Włoszech.

CZAS TRWANIA WARSZTATÓW: ok. 4 godz.

Opinie
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Domowa kuchnia włoska - TOSKANIA. Warsztaty kulinarne 16.05.2019