infolinia Infolinia: (22) 360 37 77 
bok@burdamedia.pl
Mój koszyk
Kuchnia mojej szwedzkiej mamy. Warsztaty z Agnieszką Eriksson 12.06.2019
Aktualna cena: 230,00 zł

Są takie smaki, które się pamięta z dzieciństwa i do których chętnie się wraca, za którymi się tęskni i które przypisuje się konkretnej osobie. Pisząc te słowa wspominam zupę pomidorową mojej ukochanej babci Józefy oraz naleśniki z serem, które były tak puszyste, złociste i delikatnie słodkie, że na samą myśl o nich robię się głodna.

Na tych wyjątkowych warsztatach wspólnie przygotujemy szwedzkie potrawy, które kwalifikują się do husmanskost/ kuchni domowej, rodzaj comfort food. Po ich zjedzeniu cała rodzina przechodzi w stan rozleniwienia, oczekując na podany w pięknej porcelanie deser w postaci pysznego tortu migdałowego i aromatycznej mocnej kawy.

Po zakupie pobierz bilet na warsztaty i daj się zainspirować!
Opis

Kuchnia mojej szwedzkiej mamy z Agnieszką Eriksson

12.06.2019 (18:00-22:00)

Są takie smaki, które się pamięta z dzieciństwa i do których chętnie się wraca, za którymi się tęskni i które przypisuje się konkretnej osobie. Pisząc te słowa wspominam zupę pomidorową mojej ukochanej babci Józefy oraz naleśniki z serem, które były tak puszyste, złociste i delikatnie słodkie, że na samą myśl o nich robię się głodna.

Myśląc o tym zastanawiam się, dlaczego słowa wypowiedziane przez mężczyznę naszego życia "smakuje jak u mojej mamy", które powinny brzmieć jak komplement – odbieramy... inaczej.

Spróbujmy to trochę poprzerabiać na moich warsztatach! Opowiem Wam o kuchni mojej szwedzkiej teściowej – o wyjątkowych smakach, za którymi tęsknimy całą rodziną. Moja teściowa jet głęboko przywiązana do szwedzkich tradycji kulinarnych i świetnie gotuje ­– jej pannbiffar (placki mięsne) mają niepowtarzalny smak i lądują na liście ulubionych dań. Zapraszam więc Was (po znajomości) do kuchni Ingrid Eriksson, która dzieli się ze mną przepisami swojej mamy i zawsze bardzo się cieszy, kiedy to co przygotuję tak bardzo smakuje mi i mojej rodzinie.

Na tych wyjątkowych warsztatach wspólnie przygotujemy szwedzkie potrawy, które kwalifikują się do husmanskost/ kuchni domowej, rodzaj comfort food. Po ich zjedzeniu cała rodzina przechodzi w stan rozleniwienia, oczekując na podany w pięknej porcelanie deser w postaci pysznego tortu migdałowego i aromatycznej mocnej kawy.

Na warsztatach przygotujemy:

1. Śledzie zapiekane w sosie pomidorowo-koperkowym serwowane z chrupiącym chlebkiem (knäckebröd). Potrawę tą można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Śledzie są aksamitnie kremowe a na następny dzień jeszcze bardziej wyraziste w smaku.

2. Zupa rybna z dodatkiem gotowanych lekko słodkich krewetek, małży podana z kremem chrzanowym z dodatkiem grillowanej bagietki.

3. Fantatstyczne kotleciki mięsne Inger (pannbiffar) podane z sosem śmietanowym, puree z ziemniaków, lekko marynowanym ogórkiem i dżemem borówkowym.

4. Torcik migdałowy podany z lodami waniliowymi.

Degustacja przyrządzonych potraw odbędzie się przy wspólnym stole w sali degustacyjnej. Uczestnicy otrzymają skrypt z przepisami oraz na życzenie pamiątkowe zdjęcia (w wersji elektronicznej).

PROWADZENIE: Agnieszka Eriksson.
Życie Agnieszki to podróż – mieszkała na kilku kontynentach, zwiedziła wiele krajów i zawsze starała się je poznać ”od kuchni”. Uwielbia spotykać się z ludźmi, rozmawiać o życiu i o marzeniach, które wszyscy mamy. Uwielbia tez gotować dla swoich bliskich – rodziny, przyjaciół i znajomych. Ponieważ wszyscy zgodnie twierdzą, że świetnie jej to wychodzi, postanowiła założyć bloga my-passion-for-food.com.
W Sao Paulo asystowała francusko-brazylijskiemu kucharzowi Patrickowi Bragato; w wolnych chwilach dokształcała się również na warsztatach w jednej z najlepszych szkół kulinarnych w Sao Paulo oraz prowadziła w Brazylii warsztaty kulinarne dla międzynarodowych grup. Peru, Chile, Argentynę, Amazonię poznała dogłębnie również od strony kulinarnej.
Tajniki kuchni portugalskiej zgłębiła pod okiem szefa kuchni Bruno w restauracji Taberna da Rua das Flores w Lizbonie. Właścicielem restauracji jest znany i szanowany w Lizbonie szef kuchni André Magalhães. Sam szef jak i pracownicy chętnie dzielili się z Agnieszką swoją wiedzą i z dumą opowiadali o swoich ulubionych potrawach kraju żeglarzy.
Jednak Agnieszka pamięta przy tym wszystkim, że przygoda z kuchnią każdego z nas zaczyna się w dzieciństwie, kiedy poznajemy pierwsze sekrety sztuki kulinarnej szczególnie te którymi dzielą się z nami nasi bliscy, rady których nie można znaleźć nawet w ręcznie przepisywanych zeszytach, wycinkach z gazet czy blogach. Na całym świecie wygląda to tak samo, więc jeśli chcecie zajrzyjcie do kuchni Agnieszki by odbyć kulinarną podróż do świata smaków Ameryki Południowej czy Skandynawii.

CZAS TRWANIA WARSZTATÓW: ok. 4 godz.

DO ZOBACZENIA!

Opinie
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Kuchnia mojej szwedzkiej mamy. Warsztaty z Agnieszką Eriksson 12.06.2019